Tannfyllinger
Hull i tennene, tannråte, eller Karies. Det har mange navn, men betyr det samme, nemlig at deler av tannen er brutt ned av bakterier.
Karies er verdens vanligste ikke-smittsomme sykdom ifølge Verdens helseorganisasjon. Karies skyldes vanlige bakterier som finnes i munnen hos alle mennesker (normalflora).
Ønsker du å lese mer om Karies, så finner du en veldig god artikkel om temaet her.
Porselen og kompositt
Det er i hovedsak disse to typene fyllingsmaterialer vi benytter:
Porselen er den mest slitesterke og varige løsningen. Hvis du har hull i en av de store jekslene, er dette det foretrukne materialet. Disse tennene har høyest belastning, og får generelt mer slitasje enn de andre. Porselenet vi bruker er mer enn dobbelt så sterkt som vanlig emalje.
Prosessen med å fremstille fylling/innlegg i porselen er enkel:
- Tannlegen fjerner den delen av tannen som er skadet av karies.
- Deretter skanner han hullet.
- Han bruker så et 3D-program til å designe et innlegg som skal erstatte det tapte tannvevet.
- Når designet er klart, settes en porselensblokk inn i en såkalt CNC-fres. Denne freser så ut et porselensinnlegg som passer perfekt i hullet.
- Innlegget festes så fast til tannen med en kraftig sement.
Kompositt er et formbart, keramisk fyllingsmateriale som er blandet med porselenspartikler for å gjøre det mer slitesterkt. Det kan brukes til små fyllinger og på steder som ikke blir utsatt for høyt tyggetrykk. Kompositt finnes i mange ulike tannfarger, og det er et rimeligere alternativ i forhold til porselen. Ulempen er at den ikke er like slitesterk og misfarges noe lettere enn porselen.
*Kilde: Brusevold, Ingvild J.: karies i Store medisinske leksikon på snl.no. Hentet 27. februar 2024 fra https://sml.snl.no/karies