Periodontitt og gingivitt

Kronisk eller forbigående tannkjøttbetennelse

Tannsteinsrens og grundig hjemmerenhold er nøkkelord når vi skal stanse utviklingen av tannkjøttsykdom.

Hva er plakk og tannstein?

Det hele starter ofte med at det samler seg et mykt, gulhvitt belegg i områder hvor tannbørsten ikke kommer helt til. Dette belegget inneholder store mengder bakterier og kalles ofte for plakk.

Dersom plakket ikke blir fjernet, vil mineraler fra spyttet gjøre det om til tannstein, slik at det blir hardt og forkalket. Da kan det ikke lenger fjernes med en vanlig tannbørste, og man må oppsøke tannpleier eller tannlege for å få det fjernet.

AirFlow tannrens

Hvem får tannstein?

Noen får mer tannstein enn andre. Dette avhenger av spyttets sammensetning og hvor gode pusserutiner man har. Børster man tennene morgen og kveld med en god tannbørste, og bruker tanntråd daglig, senkes risikoen for å få tannstein betydelig. Det er likevel viktig å merke seg at tannstein også kan oppstå uten at det er plakk tilstede. Dette skjer ved at kalsium og fosfater i spyttet krystalliserer seg på tannoverflaten.

Hvordan påvirkes tannkjøttet?

Tannkjøtt som kommer i kontakt med plakk og tannstein vil normalt bli betent i løpet av kort tid. Dersom man da går inn og fjerne det, vil betennelsen forsvinne igjen. En slik forbigående betennelse kalles Gingivitt. Lar man derimot plakk og tannstein bli værende i munnen over tid, kan man utvikle den kroniske tannkjøttsykdommen Periodontitt. Les gjerne mer om utviklingen av tannkjøttsykdommer her.

Hvordan fjernes tannstein?

Hos oss fjerner vi tannstein og belegg med EMS AirFlow og ultralyd i kombinasjon med håndinstrumenter (cyretter).

AirFlow er en metode hvor man spyler tennene med vann og pulver. Dette er svært effektivt, og resultatet er en blankpolert tannoverflate. Man ser også at tennene blir hvitere etter en slik behandling, fordi man får fjernet misfarging fra mat og drikke som har lagt seg utenpå emaljen over tid.

Ultralyd er et annet verktøy innenfor tannsteinsrens. Dersom tannsteinen har etablert seg i tannkjøttslommene eller ligger i tykkere lag på tannoverflatene, vil det være nødvendig å bruke ultralyd før AirFlow. Behandling med ultralyd gjøres ved at en liten vibrerende pinne føres langs de overflatene som er dekket av tannstein. De ørsmå vibrasjonene får tannsteinen til å smuldre opp og løsne fra tannoverflatene.

Du kan lese mer om tannsteinsrens her.

Kontakt oss

Se også

Utvikling av tannkjøttsykdom

For å kunne forstå farene ved å gå med ubehandlet tannkjøttsykdom, er det viktig å vite fordelene med et frisk tannkjøtt og hvilken funksjon tannkjøttet har.

Dårlig ånde

Bakteriebelegg eller tannstein mellom tennene og i tannkjøttslommene kan gi deg vond smak og plagsom lukt fra munnen.

Røyking og periodontitt

Forskning viser at røyking er en stor risikofaktor for utviklingen av periodontitt.

Munnhygiene og individuell tilpassing

Ingen er like. Derfor legger vi stor vekt på individuell tilpasning av munnhygieneartikler til hver enkelt kunde.