Har du betennelse i tannkjøttet?

 

dårlig ånde bedre kvalitetHvem ønsker vel ikke å ha frisk pust og god smak i munnen? Tannkjøttsbetennelse er årsaken til at mange opplever det motsatte.

Tannkjøttsbetennelse (gingivitt) kan oppstå hos personer i alle aldersgrupper. Det er ofte tannkjøttet på innsiden av tennene i underkjeven som blir betent først. Tannstein er den vanligste årsaken til gingivitt, og kan sees som et gult eller svart belegg som er forkalket og sitter langs tannkjøttsranden. Noen ganger ligger tannsteinen også helt skjult under tannkjøttet. Andre vanlige årsaker til tannkjøttsbetennelse kan være mangelfult renhold, munntørrhet og svekket immunforsvar. Hvis gingivitt oppdages tidlig er den enkel å behandle, og man unngår utvikling av kronisk tannkjøttsbetennelse.

 Her er de vanligste symptomene på gingivitt:

Tannkjøttet blør når du pusser tennene

Dårlig ånde

Vond smak i munnen

Kløe/ømhet i tannkjøttet

Hovent og mørkerødt tannkjøtt

Dersom du har ett eller flere av disse symptomene, er det svært sannsynlig at du har gingivitt. Hvis du oppsøker en tannlege eller tannpleier og får fjernet tannstein, vil betennelsen normalt forsvinne i løpet av få dager.

Ubehandlet gingivitt kan ofte bli kronisk. Du kan lese mer om dette i artikkelen om periodontitt http://opitztannhelsesenter.no/periodontitt